8 Aralık 2011 Perşembe

Sermayesiz İş Fikirleri - 2

Daha önce yazdığım sermayesiz iş fikirlerine uzun bir aradan sonra devam etmek istiyorum.Şimdilik iki tane daha yapılan ve iyi para kazanılan sermayesiz işi anlatmak istiyorum.

1-İlk anlatacağım bir ayakkabı boyacısının yaptığı bir iş.Ama bu kardeşim parayı ayakkabı boyamaktan kazanmıyor.Yaptığı iş kendi çevresindeki evlerin ve esnafların faturalarını yatırmak ve her seferinde 1-5 ytl arasında bahşiş almak.İşi o kadar düzene oturtmuş ki çevresindeki hemen hemen bir çok insan bu işi zahmetli oluyor diye Serkan'a havale ediyor.
Serkan etrafına verdiği güven sayesinde kendisine müşteri bulmakta zorlanmıyor.

İşinde o kadar profesyonel olmuş ki fatura zamanı geldiğinde nereye gideceğini çok iyi biliyor.Ve kesinlikle bahşiş almadan iş yapmıyor.Aylık kazancınını açıklamasına kendisini zor ikna ettim. Rakam gerçektende vay be dedirtecek cinsten.Bu işlerden ayakkabı boyamak hariç aylık olarak 1500-2500 ytl arası kazanıyor.Merak ya dayanamadım sordum bu işe nasıl başladığını.İlkokul mezunu olduğu için civar fabrikalardaki kimse kendisine iş vermeyince oturup bu yöntemi düşünmüş.İşiyle ilgili bir ufak sırrı da kendisi açıklamak istedi.Dediğine göre iddaa, at yarışı ve sayısal loto kuponu yatırmakda kazandığı gelirin yarısını oluşturuyor.Kullandığı malzemeler 2 tane birincisi boya sandığı ikincisi bisiklet.Boya sandığı sürekli kahvenin yanında duruyor.(adres belli olsun diyeymiş) İşteki en büyük avantajlarıda şunlar.

1-Fatura ve şans oyunları yatırma yerleri işi yaptığı alandan sadece 1 km uzak.
2-Herkesle arası çok iyi ve hiçbir müşterisiyle tartışmaya girmiyor.

Bu işi anlattıktan sonra diğer bir işe geçelim.

2-Bu işinde diğerinden pek bir farkı yok ama bu sefer hizmet alanı değişik. Mehmet amcayla bu işi konuşurken ağzından lafı almak zor oldu ama sonunda işin nerede yapıldığını söylemeyeceğime söz vererek ikna ettim. Mehmet amca bildiğiniz üç tekerlekli taşıma bisikletiyle ilçe içinde mal taşıyor.Dışarıdan görenlerin bu iş para kazandırır mı be dediği bir iş. Çevresindeki bir çok esnafın ve vatandaşın tüm taşıma ihtiyaçlarını cüzi bir miktara yapıyor.En önem verdiği ödemeleri anında almak.Örnek bir esnaf verecek olursam en sıkı müşterisi bir kömürcü.Sattığı kömürleri yerine götürmesi için Mehmet amca'ya her seferinde 3 ytl veriyor.Kışın günde 10'un üzerinde sadece evlere servis yapıyor.Tabi sadece bu değil pazara giden yaşlıların ve bayanların da çantalarını ve hatta kendisini bile taşıyor.Yazın ise ağırlığı inşaat malzemeleri taşımaya veriyor.Gelelim kazancına Mehmet amca ayda 2000-3000 ytl arası kazanıyor.Kışın kömürcüden aldığı aylık ortalama para 1500 ytl.
İlginç hizmetleri de var örneğin yaşlı ve yatalak hastaları berbere taşıyor ya da etrafı gezdiriyor.Diğer müşterilerinden de bir kaç örnek verelim.

-Halı yıkama şirketi kendi aracı dışarıda olduğu zaman yakın mesafe için Mehmet amcayı çağırıyor.
-Nalburlardan ağır malzemeler alan ve nakliye tutmak istemeyen ve gideceği yer yakın olan müşterilerde Mehmet amcayı kullanıyor.
-Manavlar gün bitiminde boş kasaları kendi depolarına taşıtmak için gene Mehmet amcayı çağırıyor.
-Mermerciler kamyonları dışarıda müşteriye gittiği zaman yakın mesafelere gene Mehmet amcayı çağırıyor.

Size açıkladığım bu iş fikirlerindeki girişimcilerin ikisininde ortak özelliklerini de son olarak yazmak istiyorum.
1-İkisininde bu işlerden kazandıklarıyla kendi evleri var.
2-İkiside ilkokul mezunu ve iş bulamayınca bu yollara başvurmuşlar ve gayette memnunlar.
3-Bu çok önemli kazandıkları parayı kesinlikle harvurup harman savurmuyorlar. Çünkü ne kadar zor kazanıldığını biliyorlar.
4-Bir diğer özellikleri de kesinlikle müşterilerine karşı olumsuz tavırlar sergilemiyorlar ve sürekli gülerek karşılıyorlar.Onlara göre bir müşteri kaybetmek işi kaybetmekle eşdeğer.

Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder