7 Aralık 2011 Çarşamba

Fark Yaratan Girişimcilerin Özellikleri Nelerdir?

Yaşanan krizler sonrasında, internet sektöründe başarıya ulaşan kişi ve projelerin incelenmesi sonucunda, girişimcileri başarıya götüren yaklaşımlar ve özellikler şöyle sıralanabilir:

Ortaklarınızı İyi Seçin
Şirketlerin en önemli sermayesinin insan kaynağı olduğu fikrinden hareketle, girişimcilerin güvenilir ve uyumlu çalışabilecekleri kişileri seçmeleri gerekiyor. En iyi arkadaşların, en iyi iş ortakları olmayabileceğini belirten uzmanlar, A Takımı'nın uzun süre beraber çalışılabileceğine inanılan kişilerden kurulmasını öneriyor. Bu kapsamda ayrıca, kendine güvenen ve işi tek başına yürütebileceğine inanan girişimcilerin, ortaklık kurmaksızın, profesyonel yöneticiler ile birlikte çalışmasının daha doğru olacağına da değiniliyor.

Doğru Fikri Bulun
Girişimcilerin “faydayı ortaya koymaları”
gerektiğine inanan uzmanlar, bir fikrin ilginç olmasının yeterince önemli olmadığını, bunun yerine müşterilere sağlanacak faydanın açıklıkla anlatılmasının daha doğru olacağını söylüyor. Gelir modeli olmayan fikirler üzerinde çok fazla zaman kaybedilmemesi gerektiği belirtilirken, gelir modeli yalnızca reklama dayanan fikirlerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin de altı çiziliyor.

Buna göre, bir projenin birden fazla gelir kalemi olması gerekiyor. Girişimcilerin, fikir bulunduktan sonra pazarı analiz etmeleri veya bildikleri bir sektör için fikir geliştirmeleri büyük önem taşırken, benzer modelleri incelemek ve fikrin sahip olduğu avantajları ortaya koymak da, girişimciler açısından adeta bir zorunluluk teşkil ediyor.

Hızlı Hareket Edin
Sanal dünyada geçerli kurallar hızlı değişiyor. Bu nedenle fikrini hayata geçirmek isteyen bir girişimcinin hızlı davranması gerekiyor. Aylarca iş planı yapmakla uğraşmak ise, bir zaman kaybı niteliği taşıyor. İlk aylarda çok uzun saatler çalışmak zorunda kalınabileceğine dikkat çeken uzmanlar, ekipteki herkesin bu konuda uyarılmasının önem taşıdığını ve az kişi ile verimli çalışmak zorunda kalınabileceğini söylüyor.

Fikrinizi Gerçekleştirin
Bir fikir ne kadar güzel, yeni veya bulunmaz olsa da, hayata geçirilmediği sürece hiçbir değer taşımıyor. Bu nedenle girişimcilerin, fikir üzerinde belli bir süre kafa yorduktan sonra, bu fikri gelir modelini de içine alacak şekilde hayata geçirmek için adım atmaları gerekiyor. Fikir toplantılarının uzatılmaması gerektiği belirtilirken, bu noktada ön araştırmanın önemi de vurgulanıyor.

Müşterinizi Anlayın ve Dinleyin
Bir internet girişimi kurulduğunda, ilk müşterilerin kritik önem taşıdığını belirten uzmanlar, işin büyümesine ve ağızdan ağza yayılmasına bu ilk öncü kullanıcıların karar vereceklerine dikkat çekiyor. Müşterilerin arkadaşlarına tavsiye ederek girişimi büyütebileceklerini ifade edilirken, geri bildirimlerin dikkate alınması da başarıya ulaşmada büyük rol oynuyor. Bunun için örneğin, ilk müşterilerden grup oluşturarak, projeye dair testleri bu gruba açmak mümkün olabiliyor. Müşteri memnuniyetini artırmak için ise, hizmet kalitesinin mümkün olduğunca yüksek tutulması gerekiyor. Söz konusu kültürün, projenin ilk 6 ayı içinde oluşturulması halinde ise, bir şirketin tüm faaliyet hayatının bu evreden etkilenerek şekilleneceğine inanılıyor.

Kullanıcıları Aşık Edin
"Sıradan marka olmayın" çağrısında bulunan uzmanlar, markaya “aşık” müşterilerin, işin anlatılması ve tanıtılmasında daha etkili olacağını vurguluyor. Bunu sağlamak isteyen girişimcilere de, müşterilerine bu bağımlılığı sağlayacak ürün ve hizmetler vermeleri öneriliyor.

Odaklanın
Girişimcilerin belli bir pazara odaklanarak, ölçeklenebilir şekilde büyüyen bir pazarda hizmet verecek bir ürün seçmeleri gerekiyor. Bu noktada yan islerle uğraşmak ise hiçbir fayda sağlamıyor. Bir girişimcinin 24 saatini işine adaması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, gerektiği durumlarda risk alınmasının ve müşterilerin dikkatli bir şekilde dinlenmesinin önemine de değiniyor.

Kaynaklarınızı Verimli Kullanın
İnternet girişimlerinin başlangıç günlerinde kısıtlı sermayeye sahip oldukları biliniyor. Bu nedenle büyük sermayeli gruplara yenilmemek için harcamaların dikkatli yapılması ve işe odaklanılması gerektiği vurgulanıyor. En ucuz yolları bulmak, şirkete yeni eleman almak yerine dış kaynak kullanımına yönelmek ve diğer internet siteleri ve şirketlerle işbirlikleri yapmak da bu doğrultuda atılması gelen adımlar arasında yer alıyor. Girişimcilere her iş için para harcamamalarını önerilirken, kısılacak masraf kalemlerinin başında da ofis harcamaları geliyor. Örneğin kira bakımından ucuz bölgelerde bir ofis tutmak ve ilk aylarda görselliğe önem vermemek, bu noktada yapılabileceklerin başında geliyor. Son olarak ise, pazarlama ve reklam için yaratıcı gerilla pazarlama yöntemlerinin kullanılması tavsiye ediliyor.

Yaptıklarınızı Ölçün
Bir girişimcinin, işin her aşamasında nerede olduğunu analiz etmesi gerektiğini belirten uzmanlar, planlamaya uzun zaman ayırmak mümkün olmasa bile, gerek başlangıç aşamasında gerekse diğer dönemlerde nerede olunduğunu ve nereye gitmek istendiğini yazmak gerektiğini söylüyor. Bu hedeflerin her ay kontrol edilerek değerlendirilmesi de önerilirken, ölçümsüz ve plansız davranmak, sis içinde hedef bulmaya benzetiliyor.

Moralinizi Yüksek Tutun, Vazgeçmeyin
Girişimcilere başarısızlıktan korkmamaları ve gerekirse tekrar denemelerini tavsiye ediliyor. Bunu sağlamanın en etkili yolu da, bu dönemde ümitsizliğe sevk eden, yapıcı olmayan, desteksiz eleştiriler yapan kişilerden uzak durmaktan geçiyor. İnternet girişimciliğinin her aşamasında, olaylara objektif yaklaşan, yapıcı ve çözüm odaklı insanlarla bir arada olmanın önemini vurgulanırken, işe her sabah aynı heyecanla başlamanın büyük önem taşıdığı da belirtiliyor.

Kaynaklar:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder