8 Aralık 2011 Perşembe

İş Fikri Oluşturmanın Püf Noktaları

İyi bir iş fikri nasıl oluşturulur?

Yaşayan her kişi, düşünen her kişi aklına gelen fikrin iyi fikir olduğuna, kesin tutacağına ve milyon dolar kazanacağını düşünür. Bu düşünce tarzı genel olarak yanlıştır. Her iş fikri iyi bir iş fikri değildir. Dünya bu tür fikir çöplükleri ile doludur.

O halde aklınıza şöyle bir soru gelebilir: Bir fikrin iyi bir fikir olup olmadığı nasıl anlaşılır? Bu soruyu yanıtlamadan önce fikrin ortaya çıkabilmesi için düşünme yolunun nasıl olacağına bir bakalım.

İlk olarak hata yapmaktan korkmamamız gerekir. Yapılan her hata
yeni bir şeylerin ortaya çıkmasına katkı sağlar. O halde düşünce tarzımızda ve uygulamalarımızda hataya yer var demektir.

Uygulamaya geçmiş işler yeni fikirler değildir. Bunun için farklı düşünce tarzını geliştirmeniz gerekir. Problemlere, çözümlerine her seferinde farklı bakış açısı ile bakılmalıdır. Tek yönden bakmak kısır döngünün içerisinde yer almaktan başkaca bir şey değildir. Başka bir değişle hep aynı şeyi denerseniz aynı sonucu elde edersiniz.

Bir fikir oluşturmanın temeli insanın yaşadığı yerde yatar. Her bir problemin çözümü bir gelir kaynağıdır. Önemli olan genel problemlere farklı bakış açısı ile yaklaşabilmektir. Gelir düzeyinin yüksek olduğu ülkelerde farklı bakmayı bilen kişiler kendileri için inanılmaz iş fikirleri ortaya çıkarmışlar ve büyük gelirler elde etmeyi başarmışlardır.

Günümüzde yaşlı bakım hizmetleri, yıkanmış sebzeler, dilimlenmiş meyve sepetleri, engelli ve hasta bakım hizmetleri, ev temizlik hizmetleri, ev alarm sistemleri, apartman yönetimi hizmetleri vb işler hep bu farklı bakış açısının ürünleri arasındadır.

İş fikri oluşturmanın temeli kişinin çevresinde yatar demiştir. İş fikri oluşturmak isteyen birçok kişi çözümü uzaklarda arama eğilimindedir. Başka bir değişle ayağının dibine bakmaz. Her yerel potansiyel iş olanağı demektir.

Konuyu örneklememiz gerekirse MISIR ülkesi firavunları, mumya tekniği ve gizemleri ile tanına bir ülkedir. Böyle tanınmasının altında yatan en büyük unsur MISIR devletinin zamanında Amerikan sinemasına bedeli karşılığında yaptırdığı mumya, firavun, efsane, piramitler ve gizemler temalarında gizlidir. Yaptırılan bu filimler ile birlikte koskoca bir ülke iş fikrine dönüştürülmüş ve tüm dünyaya pazarlanmıştır. Bugün ülkenin gelir kaynakları arasında turizm çok önemli bir kalemdir.

Sonuç olarak iş fikrini oluşturacak girişimcinin kendisine bazı soruları sorabilmesi gerekir. Bu sorular şunlar olmalıdır:
  • Bu iş fikri ile hangi ihtiyaca hangi probleme çözüm üreteceğim?
  • Bunun kimlere satacağım? Hedef kitlem kimler olacak?
  • İş modelin nasıl olacak? (Parayı nereden kazanacaksın)
  • Sektörde var olan rakiplerden nasıl bir fark oluşturacağım?
  • Bu işe girmek için ne gibi bariyerlerin var?
  • Kaç tane rakibin var ve onların pazardaki yerleri nasıl?
  • Başlamak için ne kadarlık bilgiye ve ekibe ihtiyacın var?
  • Projen için özel olarak bir ekipmana ve teknolojiye ihtiyacın var mı?
  • Başlamak için ne kadar sermayeye ihtiyacın var?
  • İlgilendiğin alanın büyüme grafiği nasıl?

Ve en önemli soru,
  • Pekala; sen bir girişime başlamak için yeterli bilgi ve vizyona sahip misin?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder